Szlovák Közegészségügyi Hivatal: minden koronavírussal kapcsolatban elfogadott előírás

21. mája 2020

Szerda reggel hat órától számos korlátozó intézkedés feloldása lépett életbe. A Közegészségügyi Hivatal néhány változást és szabályt összegzett.

Mikor nem kell szájmaszkot viselni kültéren?

Abban az esetben nem szükséges a szájmaszk, ha a többi embertől 5 méteres vagy annál nagyobb távolságot tartunk, illetve az egy háztartásban élőknek nem kell maszkot viselniük.

A szájmaszk viselése alól kivételt kapnak:

- a pedagógus alkalmazottak vagy egyéb szakalkalmazottak (például a pedagógus asszisztense vagy a speciális pedagógus) az oktató-nevelő munka során

- az alapiskolás diákoknak az iskola épületében és annak külterületén az oktatás ideje alatt

- a gyerekeknek az óvoda épületében és annak külterületén, illetve a bölcsődében

- azoknak a személyeknek, akik kültéri vagy beltéri sportpályán sportolnak

- azoknak a személyeknek, akikről fotót készítenek a fotózás ideje alatt

Az üzletek és bevásárlóközpontok világa

Továbbra is érvényben maradnak az időseknek kijelölt állandó vásárlási idősávok az üzletekben?

- Igen, az idősek munkanapokon 9.00 és 11.00 óra között vásárolhatnak az élelmiszerüzletekben és a drogériákban.

Változik az a korlátozás, amely megszabja az üzletekben tartózkodható személyek számát?

Igen. Egy vásárlóra mostantól 15 négyzetmétert kell kijelölni. A belépéskor továbbra is kötelező a kézfertőtlenítés és az egyszer használatos kesztyű viselete. Továbbra is kötelező a kétméteres távolságtartás. Az üzemeltetőknek minden nap fel kell mosniuk a padlót. A helyiségeket gyakran kell szellőztetni, rendszeresen kell fertőtleníteni az érintkezési felületeket, a kilincseket, a bevásárlókocsikat és a bevásárlókosarakat.

Fel lehet próbálni a ruhát és a cipőt az üzletben?

Igen. Ján Mikas tiszti főorvos elmondta, hogy a ruhán keresztül nem terjed a vírus.

A bevásárlás alatt a gyereksarokban hagyható-e a gyermek a bevásárlóközpontban?

Nem. A bevásárlóközpontok beltéri gyereksarkai nem lesznek nyitva. A belépőcsarnokban az ülőalkalmatosságokat nem lehet használni. Az ételt árusító standokra ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni mint az éttermekre.

A gyerekek a bevásárlóközpontok melletti kinti gyereksarokban játszhatnak?

Igen. A kültéri játszóterek működése engedélyezett.

A vásárlók számának korlátozása az egyes boltokra vagy az egész bevásárlóközpontra vonatkozik?

Az egyes üzletekre. Az egész bevásárlóközpontra nem fog vonatkozni.

Éttermek, bárok

Az étteremben is kötelező lesz a szájmaszk?

Igen. Az étterem belső terében és a teraszon is el kell takarni a szájat és az orrot. A szájmaszkot csak akkor lehet levenni, ha ételt fogyasztunk. Ha az asztalnál egy kávé mellett beszélgetünk, akkor a beszélgetés alatt viselni kell a szájmaszkot.

Továbbra is csak este 20.00 óráig tartózkodhatunk az éttermekben?

Nem. Az éttermek már újra 6.00 és 22.00 óra között lesznek nyitva. Az ételkiszállítás tovább is tarthat.

Hány ember ülhet egy asztalnál az étteremben?

Egy asztalnál két ember foglalhat helyett, illetve a szülők a gyerekeikkel. A tiszti főorvos egy új alternatívát is felvázolt - az asztalnál több ember is ülhet, ha a kétfős csoportok betartják az egymás közötti kétméteres távolságot. Tehát, ha az étteremben hosszú padok vannak, és a kétfős csoportok betartják a kétméteres távolságot, leülhetnek a padon.

Az éttermek és bisztrók minden vendég után kötelesek fertőtleníteni az asztalt és a székek érintkezési felületeit. Az edényeket mosogatógépben legalább 80 fokos hőmérsékleten kell elmosni. Az edényeket nem törlőruhával törlik el, hanem hagyják lecsöpögni. Az edények kézi mosogatása tilos. A személyzetnek szájmaszkot kell viselni, és az egyes asztaloknál ülő vendégek kiszolgálása között fertőtleníteni kell a kezet. Az evőeszközöket nem lehet az asztalon előkészíteni a vendégeknek, hanem a felszolgáláskor a személyzetnek kell kihozni szalvétába csomagolva. A toalettekben folyékony szappant és papír törlőkendőt kell biztosítani. A kézszárítók használata tilos.

Kultúra

Nézhetünk új filmet a moziban, megnyitnak a színházak?

Az új rendelkezés szerint a mozik és a színházak a látogatók számának korlátozásával nyithatnak meg – maximum 100 néző engedélyezett. Úgy kell ülniük, hogy a nézők közötti kétméteres távolságot betartsák. Két széket csak a családtagok és a partnerek kérésére helyezhetnek egymás mellé. Minden előadás előtt fertőtleníteni kell az érintkezési felületeket – a kilincseket, a fogantyúkat és a pultokat.

Szájmaszkot kell viselni a moziban és a színházban is?

Igen. A belső helyiségekben továbbra is kötelező a szájmaszk, csakúgy mint az üzletekben vagy a tömegközlekedési eszközökön.

Lehet popcornt fogyasztani a moziban?

A moziban egyelőre mellőzni kell a pattogatott kukoricát és a nachost is, az étel- és az italfogyasztás is tilos. A bejáratnál elhelyezett ülőalkalmatosságokat nem lehet igénybe venni. A látogatóknak a jegyvásárlás után el kell foglalniuk a helyet a teremben.

Ha 100 főig lehet rendezvényt szervezni, megtarthatóak-e a koncertek és a vásárok?

Egyelőre ez nem ismert. A közegészségügyi hivatal a rendezvényekre vonatkozó rendelkezéseket most dolgozza ki.

Szolgáltatások és sport

A fodrászatban is tartózkodhat több ember?

Igen. Az egy emberre jutó négyzetméter-csökkentés a szolgáltatásokra is vonatkozik.

A fodrászoknak továbbra is védőpajzsot kell viselniük?

Nem. Újonnan választhatnak a védőpajzs és a védőszemüveg között. Néhány fodrász arra panaszkodott, hogy a védőpajzson keresztül nem lát jól. Viszont az, aki a védőszemüveget választja, annak szájmaszkot is kell viselnie. A fodrászoknak minden vendég után ki kell fertőtleníteniük a helyiséget, a vendégeknek pedig szintén szájmaszkot kell viselniük. A szájmaszkot csak hajmosáskor és hajvágáskor, valamint arckezeléskor (kozmetikusoknál) szabad levenni.

A hotelekben lehetőség van edzeni vagy fürdeni a medencében?

Nem. A hotelekben, szállodákban tilos a wellness- és fitness centrum, valamint a medencék működtetése. A vendégeket csak olyan szobákba lehet elszállásolni, amelyekhez különálló toalett és fürdőszoba tartozik. Az ugyanabba a szobába elszállásolt személyek között egynapos szünetet kell tartani.

Szerdától elmehetek arra az angolórára, amit magántanár tart?

Igen, szerdától megnyithatnak azok az intézmények, amelyek individuális oktatást folytatnak egy diáknak. A kormányfő szerint ide tartoznak a művészeti iskolák és a nyelviskolák is.

Az állatkertben és a botanikus kertben bemehetek a belső helyiségekbe is?

Nem, ezek továbbra is zárva maradnak. A tiszti főorvos a levegő magasabb páratartalmával indokolja a döntést, ami nagyobb kockázatot jelent.

Nem, a kültéri sportpályák nyitva lesznek, de az öltözők és a zuhanyzók nem. Ami újdonság, hogy szerdától engedélyezik a toalettek használatát a sportpályákon.

Átöltözhetek a sportpályán, mielőtt futni indulok?

Nem, a kültéri sportpályák nyitva lesznek, de az öltözők és a zuhanyzók nem. Ami újdonság, hogy szerdától engedélyezik a toalettek használatát a sportpályákon.

Elmehetek úszni az uszodába?

Még nem. Az uszodák egyelőre csak a sportklubok számára nyitják meg kapuikat. A klub tagjainak a belépésnél megmérik a hőmérsékletüket, és amennyiben 37 foknál magasabb lesz, nem engedik be őket az uszodába. A medencén és a zuhanyzón kívül kötelező lesz a szájmaszk használata, belépéskor pedig fertőtleníteni kell a kezeket.

Szerdától megnyitnak a tornatermek és a fitness centrumok?

A nyilvánosság számára nem, de a sportklubok már edzhetnek ezeken a helyeken.

Ha kerékpárral szeretnék átmenni Ausztriába vagy Magyarországra, azt a határátkelőhelyen kell megtennem?

Igen, a kerékpáros kap egy pecsétet arra a nyomtatványra, amelyen az áll, hogy 24 órát lesz az országban. Ausztria azonban negatív tesztet kér a belépéshez, ami nem lehet négy napnál régebbi. Máskülönben 14 napos karanténba kell vonulni.

Veronika Folentová, Denník N, 19. 05. 2020 16:19

Ďalšie novinky

Oznam pre pacientov

14. decembra 2022

Milí pacienti, dovoľujeme si vás informovať, že Zdravá župa, s. r. o. sa od 1.12.2022 stala poskytovateľom ambulantnej pohotovostnej služby […]

Viac

Oznam pre pacientov

21. októbra 2022

Milí pacienti, dovoľujeme si Vám oznámiť, že od 24.10.2022 (v pondelok) bude zdravotná starostlivosť ambulancie všeobecného lekára pre dospelých poskytovaná […]

Viac

Oznam pre pacientov

11. augusta 2022

Dovoľujeme si Vás informovať,že podľa zákona č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a […]

Viac

Oznam pre pacientov

2. augusta 2022

Milí pacienti, dovoľujeme si Vám oznámiť, že obvod po p. MUDr. Sivákovej z dôvodu odchodu do dôchodku prebral nový poskytovateľ […]

Viac

Očkovanie proti Covid-19 v Trnavskom kraji pokračuje v nemocniciach, poliklinikách a ambulanciách

10. marca 2022

Očkovanie proti ochoreniu Covid-19 v Trnavskom kraji je stále dostupné pre všetkých detských aj dospelých záujemcov o prvú, druhú aj […]

Viac

Možnosti očkovania v Trnavskom kraji

3. marca 2022

Pre obyvateľov, ktorí majú záujem zaočkovať sa proti ochoreniu Covid-19 prinášame informácie o tom, v ktorých nemocniciach a poliklinikách prebieha […]

Viac

Možnosti očkovania v Trnavskom kraji

24. februára 2022

Nechať sa zaočkovať proti ochoreniu Covid-19 môžete v nemocniciach, poliklinikách a niektorých ambulantných lekárov. Zoznam očkovacích miest pravidelne aktualizuje Ministerstvo […]

Viac

Župa počas víkendu vo veľkokapacitných centrách očkovať nebude

17. februára 2022

Župa počas víkendu 19. a 20. februára 2022 vo svojich veľkokapacitných centrách očkovať nebude. Na očkovanie je možné prísť do […]

Viac

Na parkovisku trnavskej župy sa začalo testovať metódou LAMP

11. februára 2022

Trnavský samosprávny kraj v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky rozšíril od 10. februára 2022 kapacity testovania na ochorenie COVID-19. […]

Viac

Trnavská župa sa pripravuje na omikron, zvyšuje informovanosť verejnosti

7. februára 2022

Trnavský samosprávny kraj sa pripravuje na rýchle zvýšenie počtu obyvateľov nakazených omikronom, novým variantom koronavírusu. V tejto súvislosti sa župa […]

Viac
Zriaďovateľ: Trnavský samosprávny kraj / Kontakt: Zdravá župa, s. r. o., Starohájska 10 917 01 Trnava, IČO: 53708997, DIČ: 2121488468, Okresný súd Trnava, oddiel: Sro, vložka č. 48993/T
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram